SJUKDOMEN CANCER

Cancer

Cancer uppstår genom att den perfekta balansen i celldelningen rubbas. En cancercell delar sig ohämmat, vilket leder till att en klump bildas, som kallas en tumör.

Celldelning sker konstant i vår kropp. En frisk cell blir gammal och dör, och ersätts då med en ny, identisk cell. Denna process är mycket noggrann och avancerad, och kontrolleras av de gener som finns i cellen. Av de totalt cirka 20 00 generna som finns i cellen är det några av dem som har till uppgift att signalera till cellen när den ska dela sig. Det finns såklart också gener som signalerar att celldelningen ska sluta. Det är t.ex. genom denna process som våra sår läker.

Cancer innebär som sagt att celldelningen rubbas. När en frisk cell börjar uppföra sig fel, och inte längre får signaler om att stoppa celldelningen, börjar cancerceller att bildas. Dessa fortsätter okontrollerat att dela sig och har en oförmåga att dö.Det bilas till slut en så stor klump av celler att man kan se eller känna den.

Om man blivit diagnostiserad att ha cancer, betyder det att man har en så kallad elakartat tumör. Denna kan, till skillnad från den godartade tumören, växa igenom andra vävnader och till slut komma i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Celler från den elakartade tumören kan dessutom lossna och följa med blodet till andra delar av kroppen. Där kan det sedan bildas nya tumörer.

Vi har cirka 200 olika celltyper i kroppen, och cancer kan utvecklas i nästan alla av dem. Vilken typ av cancersjukdom man har beror på från vilken celltyp som tumören kommit.

Cancer i Sverige

·         Prostatacancer, bröstcancer och hudcancer de vanligaste cancersjukdomarna

·         Totalt diagnosticerades 54 611 fall år 2009

·         År 2008 dog 21 751 personer av cancersjukdom

·         För män är det 31,9 % sannolikhet att utveckla cancer före 75 år ålder, medan det hos kvinnor är 27,5 %.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag kan se den)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback